2012

I mitt akvarellblock som jag fick av min fiollärare har jag ritat en fiol, ett hjärta och sist en sten i solnedgång, fast sen orkade jag inte rita mer. Men jag har skrivit i det blocket på sista tiden. Nu sist har jag skrivit en årsresumé för hand. Jag har tagit hjälp av min dagbok såklart, så den är väldigt personlig och privat men jag tänker nu lägga upp en censurerad version. Här är första halvåret:
 
 
Januari
 
Året började i ilska och besvikelse. Min nära vän och min bror hade flörtat på nyårsafton och i slutet av januari blev de tillsammans. På nyårsdagen satt jag och kokade. Jag ville styra deras beslut, och var arg för jag tyckte att de inte tog tillräckligt med ansvar för att berätta för mig på ett bra sätt. Jag tyckte inte att de förstod hur mycket deras förhållande påverkade mig. Det var väldigt mycket upp och ner hela månaden, och såklart efter det också.
 
Annars så var jag väldigt mycket med mina klasskompisar, trivdes med dem jättemycket och var på fester. Jag var glad. Oroade mig för små och stora saker samtidigt.
 
Februari
 
Jag var på många fester i februari. Hade skitkul och älskade det, men jag var väldigt labil under den perioden. Jag byggde upp mycket förväntningar och lade in väldigt mycket känslor kring personer, och blev nedslagen när de inte betedde sig som jag trodde att de skulle göra. Jag ältade och ältade och försökte förstå om det var något jag gjorde, om jag skulle ändra mig.
 
Sen hade jag ett familjebråk som fick mig att att fråga mig själv: varför gör jag en så stor grej av bråk? Varför trodde jag att en perfekt tillvaro betydde att alla förstod alla?
 
Tidigare har jag haft problem med att bråka därför att jag alltid drog det till astronomiska höjder, och började älta den aktuella konflikten, som för att förhindra att något liknande någonsin uppstod igen. Men någonstans där i februari insåg jag att vissa konflikter inte går att förhindra, och det är ingen fara.
 
I slutet av månaden fick jag löss, skolkade från skolan för att köpa lusschampoo och gjorde hemgjord nutella. Sen åkte jag upp med mamma och våra vänner till deras land och badade badtunna, och vi pratade och pratade tre dagar i sträck. Det behövdes. Sen var jag utvilad.
 
Mars
 
"Although the players change, the son gremains the same. And the truth is: you've gotta have the balls to change". Detta var mitt mantra under mars månad, och jag hade kommit till ännu en insikt om mig själv.
 
Sen förflöt månaden ganska lugnt. Älskade mina klasskompisar, var med dem jämt. Hade inspiration ibland och ibland var jag stressad och irriterad över att folk inte var lika motiverade som jag. Jag sökte jobb på olika affärer. Jag var lite oklar i mitt känsloliv och visste inte riktigt hur jag kände för vissa, men jag hade kul ändå. En vecka gick jag upp klockan sex varje dag och var produktiv: städade, pluggade, tränade. Jag höll på mycket. Det var kul. Snön var borta.
 
April
 
Jag började månaden med att köra (övningsköra) till Västerås för att låna hem två fioler, och den ena köpte jag senare. Den döpte jag efter en som jag varit intresserad av tidigare i mitt liv, bara för att jag och fiolen klickade lika bra som jag och den killen.
 
Jag hade påsklov och åkte till landet med min syster som jag knappt träffar nuförtiden, men vi trivdes där. När jag kom hem klippte jag hellugg (och svimmade hos frisören). Dagen efter tog jag min halkbana. I april började även min sjukliga patiensperiod, jag lade i snitt kanske 20 patienser om dagen, och den perioden höll i sig i kanske 4 månader. Det var ett sjukligt behov som antagligen kom sig av att jag behövde något att samla tankarna kring.
 
Efter lovet hade jag mitt största projekt i skolan någonsin, och det var väldigt mycket jobb. Det var värt i efterhand men knökigt då. Sen tog alla i årskurs 3 på sig sina vita fina mössor och jag firade en värd valborgsmässoafton.
 
Maj
 
Jag och min fru hade vår 18-årsfest, då vi även gifte oss. Den 12 maj blev vi (frun och jag) uppraggade av ett par australiensare vid en uttagsautomat. De hette Curt och Sam och ville att vi skulle med dem ut. Sen hände så mycket att jag inte orkade skriva på en månad. Men:
 
- Jag fyllde 18 år den 14/5. Jag var på musikarskivan samma kväll. Det känns som 1000 år sedan.
- Min fru kom in på en skola i Malmö. Först när jag fick höra det höll jag på att gå sönder och ramla ihop. Jag ville ge upp och dö. Precis dagen innan hon åkte ner, (samma dag vi blev uppraggade av Curt och Sam) så stod vi och kramades mitt i mitt rum och sörjde över att vi skulle vara ifrån varandra en hel vecka. Hur skulle det då gå när vi var ifrån varande i flera veckor, kanske månader? Men jag sa till mig själv att livet måste förändras, och vi hade hela sommaren på oss att vara med varandra.
- Jag var på en skiva en kväll och dagen efter gick jag upp efter 3 timmars sömn och gjorde franska nationella provet, den muntliga delen. När jag sa till min lärare (som är den bästa läraren) att jag varit uppe hela natten och dansat sa hon:
"Tu est une vraie heroine, une vraie heroine!" som betyder "Du är en riktig hjältinna!" fast jag nyss i princip sagt "Jag kanske inte gör så bra ifrån mig för jag är bakis".
Resten av månaden förflöt i plugg och övning och repande.
 
Juni
 
Första veckan i juni var jag i Tyskland med skolans symfoniorkester. Åkte buss 15 timmar ner och 15 timmar upp. Det var lärorikt att vara där. Jag lärde mig att spela fiol på riktigt känns det som, och på kvällarna gick vi runt på fotbollsplanen och pratade och åt nutella direkt ur burken med fingrarna. Inte så fräscht kanske.
 
Sen slutade jag skolan och hade lov. Fast jag pluggade mest körkortsteori och övningskörde och var lite stressad, men var med frun mest hela tiden. Den 28/6 tog jag körkort! Sen hade jag en riktig ledig dag där jag mest gjorde ingenting, och sen åkte jag till Frankrike!
 

till dig litegranna

Hej! Här är jag. Väldigt spontant sitter jag där med Lissabons byggnadställningar i bakgrunden.

Nu är det december 2012. Om 3 dagar ska jorden gå under. Om den inte gör det då så går den väl under om ca 50 år, så det kanske vore bra med en slags livsresumé. Fast jag börjar med det senaste året:

Nämn några toppar det här året

1. Att jag gifte mig

2. Det är sanningens ord att jag hånglade

3. Det är sommar och vi säger "Åh helvete nu måste vi vänta tills i morgon kväll tills vi ses" och ett dygn är för länge att vara ifrån varandra. Och fast jag egentligen känner att "Vi kanske borde försöka vänja oss lite, snart måste vi ändå vara ifrån varandra mycket längre än ett par dygn", klarar vi inte det. Och det var värt ändå.

4. Det var för ett par månader sedan. Jag fick sms som först fick mig att känna "Jaha, och?" men som sen ger mig hopp.

5. När jag insåg att jag fan är den roligaste person jag vet (med undantag för vissa i min närhet såklart).

6. Att Anton äntligen kom hem!

 

Årets bästa sms?

Det passar väldigt bra nu att jag för sms-dagbok. Hittar inget speciellt sms nu men min mormor brukar alltid skicka så roliga sms. Här är några exempel:

29-jun 16.04:
"Nagellacket blev kvar. Så du vet. Jag sticker till Skattlösa bergen. Hej Helga".

7-okt 11.41 (när jag skrivit "Ja, språket går bra, for i helvede!"):
"Må være en lille mistag. Jeg tror ikke de snakker skånsk i Malmø. kerlig hilsen bedstemor."

Tänk att hon satt och letade upp hur man bytte från svenska till danska i t9 bara för att skriva sådär. Tack mormor.

 

Hur många har du varit kär?

Ingen kommentar (vet faktiskt inte).

 

Någon händelse som varit dålig det här året?

De gånger jag trott att hela min tillvaro ska rasa samman och har varit tvungen att antingen ta stöd mot en pelare, eller när jag suttit i köket och skrik-gråtit och tryckt i mig pasta för att dämpa den hjälplösa känslan som byggts upp i mig. Och att den känslan ändå varit befogad, tyvärr. Men jag klarar mig.

 

Berätta något om relationer till olika människor

Jag skulle säga att jag den första delen av året mest hängde med min fru. Det skulle jag gjort nu med om inte 50 mil skiljde oss åt, så jag räknar så. Vad vi gör? Tycker såhär:

30-maj 13:15:
"Alltså min fru! Vi är bäst! Vackrast! Sexigast! Jo! Ödmjukhet är för folk utan talang."


Vad har du lärt dig i år?

Att det är värt att säga nej också, även om man helst av allt bara vill göra allt allt allt och hjälpa till och göra allt bäst.


Blev året som du har tänkt dig?

Hmm.. Ja. Jag tror det. Jag har förändrats ganska mycket tycker jag.

 

Vilka kläder har du använt mest?

Snygga klänningar och snygga byxor!Ångrar du något?

Nej. Jag tror inte det. Nej.Vad har du mest lyssnat på för musik?

Den låt jag lyssnar på mest hela tiden är den här:

 

Thin Lizzy - Dancing in the moonlight

Sommar, vinter, vår, höst, fest, mys, glad, ledsen, taggad, trött: den passar alltid!

 

Årets tre roligaste fester?

Först känns ju fester så jävla roliga. Alla blir 18 och hemmafesterna löser av varandra och man sitter och har superintressanta samtal om allt möjligt. Men här hände något. Sen dess har jag omvärderat det hela lite grann.

Men jag måste ändå säga att förra veckan var jag på årets bästa fest, och den var fanimig värd minst 10 andra. Jag var på Noble Night Cap (jag har tjatat sönder detta), den inofficiellt officiella efterfesten till Nobelbanketten. Jag betalade sexhundra spänn för att ens få gå, 500 för en klänning och 700 för ett par skor, men väl där... Gratis godis, alkohol, glass, mat... Och det bästa? Inget dräggande. Ingen som kom fram och kladdade, ingen som tittade fult och ingen sur min. Jag njöt, tog ett glas absint, doppade cupcaken i den vita chokladfontänen och dansade till klockan 5 på morgonen. Snackade med amerikanen på vägen ut och gick direkt till skolan.

 

Vad har du tittat på? (film, tv, serier..)

Jag har lärt mig att ladda ner. Så jag ser på mycket konstiga filmer. Den bästa filmen var dock den här:

Love and basketball
Den har allt


Vilka nya personer har du lärt känna i år?

Nytt folk i skolan, nytt folk i andras skolor. Jag har varit mycket i skolan det här året.

 

Det bästa du läst?

"Granvinterbarrets spets är grå,
Tomtarna knistra och knarra,
Alla sova i kanelbullens Bengt,
Djupt under häst´n, jodå.
Snön ligger kul på fur och gran,
Snön fryser in en Skådebanan,
Anton står på taket,
M***smör används i julbaket."

(Interskämt.)

 

Vad är det vackraste du fått i år?

Det här:

25-nov 18.41:
"Missing you already, queen of my heart."


Vilket knyter ihop hela säcken och sammanfattar året. Missing you all the time, queen of my heart. I övermonon♥


say "baby, I love you"

Jag vaktar ett barn. Han är 4 år och har precis tagit av sitt bandage som han fick när han ramlade baklänges och bröt högerarmen, men han äter och dricker fortfarande med vänster hand för han har inte vant tillbaka sig. Häromdagen så träffades vi sista gången innan jul, och när jag sa det sa han "Neej". Sen försökte han lura mig att stanna genom att säga "Agnes, jag ska visa dig" eller "Agnes kom och titta!" i ett par minuter. Och det konstiga är: jag blev så glad att han vet vad jag heter! Han brukar inte säga mitt namn så ofta att jag blev uppriktigt förvånad. Men glad.
 
Och så är det ofta, tycker jag. Varje gång jag hör någon annan säga mitt namn blir jag nästan lite glatt överraskad att de kan det. Jag gillar att höra folk prata om mig. Och jag gillar ännu mer när någon återberättar vad någon annan har sagt om mig. Den personen har sagt mitt namn, sagt något om mig och därmed tänkt på mig. Kommenterat något jag är stolt över. (Detta har blivit en väldigt introvert text).
 
 
 
Destiny's Child - Say my name

God kväll

Åh så himla skönt med helg! Det är lördag idag. Vilket betyder att jag har hela kvällen och hela morgondagen på mig att ta det lugnt. Jag tror jag ska göra nutella och kanske tanka någon film.
 
En lista om dagens dag:

Humör: Utmattad.
Gjort: Sprungit runt i skogen med alv-kläder och blivit inspelad, för att ungdomarna på min skola ska få lite kul åt en ny film.
Planer: Mysa! Nutella! Sova.
Ser på: Helst engelska romantiska filmer om 1800-talet med damer som dånar på landet och herrar som antingen är ädla eller spjuvriga (jag vet att det heter spjuveraktig men spjuvrig är ett ord jag kom på själv som jag tyckte såg så kul ut).

Lyssnar på: Someday at christmas med Stevie Wonder
Läser: En dagbok av Fredrika Bremer.

Sämsta: Att jag är väldigt trött på Stockholm. Min hemstad är förknippad med stress, saknad, irritation. Jag är färdig med den här staden just nu, den hämmar mig och jag vill inte bo här just nu. Men jag har i alla fall ett drygt halvår kvar, får hålla ut.
Bästa:
Att det är snö. Jag har ett julsug, så snö funkar bra!

God kväll igen