Röda tröjans dag

"In support of our incredibly brave friends in Burma: May all people around the world wear a red shirt on Friday, September 28. Please forward!" Så löd sms-et som jag fick idag. Om det är någon som inte vet så är det alltså en diktator i Burma som folk där har börjat tröttna på. Det var många munkar som gick och demostrerade mot honom, och när polisen kom för att lugna ner det hela så var det många som fick batongslag i huvudet eller blev skjutna.
Imorgon ska alltså alla som kan ha en röd t-shirt/top/klänning (i sms-et så stod det i och för sig att man ska ha en röd skjorta, men de som inte äger en sån, kan ha något annat rött) för att hedra alla som dog och för att visa vårt stöd. Försök att säga åt era vänner och familj, så att så många som möjligt sätter på sig rött i morgon!

// Agnes

Recension

Eftersom jag inte hinner blogga om något normala ting här på bloggen på grund av skolstress och mycket läxor, så får jag väl skriva om läxor. I svenskan fick vi läsa en liten bok som vi sen skulle skriva en recension av, och här kommer den! Rätta mig gärna om det är fel i recensionen, annars kan ni väl skriva en kommentar!
P.S Det var meningen att man skulle skriva så där, "inledning, omdöme". D.S

Recension av boken Fredag ? eller ett liv i frihet

Inledning:

Jag har läst boken Fredag ? eller ett liv i frihet av författaren Michel Tournier. Boken är baserad på Daniel Defoes bok, Robinson Crusoe, men har en enklare text att läsa än originalet.

Handling:

Boken handlar om Robinson Crusoe som är på väg mot Afrika för att hämta svarta slavar och föra dem till Amerika. Men skeppet lider skeppsbrott och Robinson hamnar på en öde ö. Han stannar där i 28 år, och under bokens lopp får man veta vad han gör för att överleva och hur han underhåller sig själv. Efter ett tag kommer karaktären Fredag in i boken, och de blir vänner.

Tid och miljö:

I boken har Robinson hamnat på en öde ö ungefär 500 km utanför Chiles kust. Ön har en snövit sandstrand, klippor och skog, gyttja och djungel. När Robinson kommer dit är året 1759, och när boken har slutat har det gått 28 år, och året är 1787.

 

Personer:

Robinsons utseende är rätt lätt att tänka sig, han är engelsman och har rött hår och skägg. Han är ibland rädd för att bryta mönster och för nya saker. Han vill att allt ska vara i sin ordning. Fredag däremot är uppfinningsrik, lättsam och envis. Han håller med Robinson när han pratar, men tyst tycker han andra saker. Fredag är indian och har brunt hår och mörk hy.

Ön var öde när Robinson kom dit, men ibland kommer det kannibaler till ön för att offra människor (det var så Fredag kom dit). Det finns djur på ön så Robinson och Fredag har mat att äta.

I början när Robinson precis kommit till ön byggde han ett litet hus med vallgrav och allt. Men efter en explosion rasar allt samman och han och Fredag börjar sova lite varstans. De äter slaktade djur,  kokar gröt på vilda blommors frön, de äter grönsaker och frukter, ja allt som finns att få tag på på ön.

Ibland kan de ha problem, till exempel att de tröttnar på varandra och att maten inte räcker. När Robinson kom till ön utnämnde han sig som ?förvaltare? över ön. Han hade strikta mattider, sovtider, arbetstider etc. etc.?. Fredag blir räddad från att bli offrad åt kannibalerna, och då får han stanna på ön och hjälpa Robinson att odla ris och så. Och Fredag, som var så tacksam över att ha blivit räddad från kannibalerna, kunde inte göra något annat än att bita ihop och göra som Robinson sade. Robinson fortsatte att vara förvaltare och Fredag var betjänten som lagade mat och städade. Om Robinson var missnöjd med Fredag så var det inte omöjligt att Fredag blev slagen med käppen.

Efter ett tag så slutar Robinson att leka förvaltare, och Fredag och han blir mer jämlikar än förut. När Fredag var betjänt kunde Robinson slå och skälla på honom, för han var ju slav. Men när de är jämlikar så kan båda två bli arga och vilja slåss. Om det uppstår konflikter så har båda var sitt sätt att avreagera sig på: Robinson bygger en staty i sanden på stranden som liknar Fredag, och när de blir arga så slår han på statyn i stället för på Fredag. Fredag har också gjort en staty, av snäckor och kokosnötter, som han använder på samma sätt som Robinson.

När Robinson varit på ön rätt länge ändrar han sitt sätt att tänka. Han blir mer öppen och nyfiken, mer som Fredag helt enkelt. Fredag ändrar inte sitt tankesätt så mycket, men han går mer in på att Robinson ska bli mer fri i sitt tänkande än vad han var förut. Även om jag tycker att boken var lite rolig och spännande så tyckte jag inte att den var så trovärdig. Originalet Robinson Crusoe var ju baserad på den skotska sjömannen Alexander Selkirks öde. Selkirk kom i konflikt med kaptenen på båten han befann sig på, och blev strandsatt på en ö till dess att en båt skulle komma och hämta honom: Han fick med sig alla sina ägodelar till ön, och ön hade han besökt tidigare. Men först efter fyra år blev han räddad, då illa medfaren. Så jag tycker att det är lite överdrivet att han överlever och mår bra under hela 28 år på en ö. Men annars beskriver boken känslor, uppfattningar och relationer trovärdigt.


Bloggpause

Gud vad skönt att för en gångs skull komma hem och inte behöva göra massa saker, som läxor eller byta om till någon aktivitet. Känns bara som om jag inte har tagit det lugnt på länge nu, bara stressat. Skolan klarar jag bra, och gympan, dansen och fiolen också. Det blir verkligen ingen tid över till att blogga. Lite synd tycker jag, för jag gillar att skriva. Ska fundera lite på det här. Ikväll åker jag till landstället, så i helgen blir det heller inget skriva av. Men nu måste jag packa och dona, så vi får se hur vi gör. Tills dess blir det en bloggpause.

// Agnes

Nagellack v. 38

Igår satt jag och slet med att få på det här nagellacket, och jag kan säga att jag blev ganska nöjd med resultatet. Nagellacket kommer från IsaDora och heter "Pink Panther" nr 72. Egentligen passar den här sortens pasteller mot mer brun hud på sommaren, men jag tycker så mycket om den att det fick bli den ändå! Nu ska jag hopp i säng och läsa Anne Franks Dagbok, den är jättespännande!


Idag

Idag blir det icke ett outfitinlägg. Har ont i magen och ska till brorsan, så ska sticka NU! Vi ses i morgon!
P.S Jag har beställt ett par byxor från Skolgarderoben.se, visar dem när de ramlar ner i min brevlåda! D.S

Varm?

Det finns vissa tillfällen som jag där jag blir alldeles varm i kroppen. Jag känner mig så glad, det kan vara när folk säger saker som jag blir glad av, eller när jag håller på med något som jag tycker om. Detta är några gånger:
* En gång hade jag lagt in en
outfitbild här på bloggen, varpå en tjej skrev den underbara kommentaren: "Snyggt tjejen! Du har attityd, det märks;) och snyggt med turbansjalen också!" Det är många som brukar skriva taskiga kommentarer på folks bloggar bara för att de inte har något annat att göra. Egentligen blir man ju lite ledsen när folk gör så, fast man försöker strunta i vad de säger. Därför blev jag extra glad när jag läste den här kommentaren!
* Jag brukar bli varm när folk säger "det är så typiskt dej, Agnes!" När folk säger att jag brukar göra saker och tycker att det är roligt, då blir jag glad!
* Jag blir glad ibland när jag läser en bok och en karaktär i boken liknar mig och de andra i boken ser upp till den. Det finns en bok som heter Klassresan (som för övrigt är ett hett tips att läsa), och där finns en karaktär som heter Malin som läser mycket och alla andra i hennes klass tycker att verkar smart (man ser boken ur alla i klassens synpunkt). Jag är en av de som läser mest i min klass, så ibland tänker jag att mina klasskompisar kanske ser upp till mig!
* När folk säger att de tycker om mig, vem kan inte bli glad då?

Vad blir ni glada av?

Lördag

Mys outfit
Idag är en sån där typisk dag när man sitter hemma och jobbar med läxor så att man ligger före i skolan. Det regnar, så vad bättre finns det att göra? Egentligen gillar jag såna här dagar, när alla går runt och pysslar för sig själv. Men egentligen brukar de dagarna vara på söndagarna det brukar vara så här slappt. Men men. Slapp dag = slappa kläder. Jag har på mig:
* Rosa mjukbyxor från H&M
* Grått linna från H&M också!

Fredag

Outfit 7 sep 07

Se, där ser ni min fina tandställning! Det är kanske lite svårt att se min frisyr där, men jag har en liten inbakad fläta precis vid hårfästet. Jag har på mig:
- Brunrutig top med knyt, fick jag begagnad av ett par vänner!
- Mörkblå jeans, H&M
- Klocka från Ur&Penn
När jag gick
ut satte jag på mig en grön jacka från H&M, skor från Stadium och en mössa från Indiska!

Tandställning

Tandställningen

Så där ja. Nu var detta igång. Jag har länge vetat att jag skulle få tandställning, hela min familj har väldigt konstiga tänder milt sagt. En gång när jag kanske var fem år kände vår familj en tandläkare, så mamma och pappa frågade om min bror skulle få tandställning. "Det är inte säkert," sa han "men HON där ska absolut ha!", han pekade på mig. Om man ser på mig framifrån och i profil så ser det inte ut som om jag har så stort överbett (en cm), det är nämligen så att jag har överdimensionerad underkäke och liten överkäke. Det ser nästan ut som om jag har underbett. Sen så har jag två vampyrtänder som ska ner varav en av dem är vriden ett halvt varv. Sen har jag två ringar på mina käk-tänder för att de inte ska åka fram och ta "hålen" från tänderna jag drog ut. Där ska vampyrtänderna ner. Jag har bara tandställning på överkäken nu, där är de största problemen. Jag kommer att få på underkäken om kanske ett och ett halvt år, bara för att få det jämnt mellan övre tandraden och undre.
      Om någon av er har förstått det här så är du i en klass för sig och värda en applåd! Har du haft tandställning? Vad hade du för problem? Hur kändes det?