The time has changed nothing at all, you're still the only one that feels like home

På tågperrongen.

 

Ljudet från stadens bilar. Ett gult sken från lamporna inne på perrongen. Prat, rullande väskor, inspelade meddelanden i högtalarna och tuggummin under fötterna: för ett par dagar sedan var det här den vackraste platsen du visste. Tiden som gått sen dess var som en lucka i din nya verklighet. En lucka där allt var som vanligt. Som om du vore invandrare som träffar någon med samma modersmål, kultur och bakgrund och plötsligt kan säga allt du inte har ord för i ditt nya land.

 

I ett par minuter har ni stått tätt intill varandra och dragit in den välbekanta doften av trygghet. Sen hjälps ni åt att få in väskan vid rätt stol i rätt kupé i rätt tåg. En sista hård kram i dörren och du står nere på perrongen igen. Du får svimkänsla i magen och önskade att du var tillräckligt oförnuftig för att hoppa på tåget fast du inte har biljett.

 

Du går bort till fönstret där din landsman sitter. Ni ser på varandra. Vinkar inte, ler inte. Bara tittar på varandra och undrar varför, varför ska 50 mil skilja er åt när den här glasrutan är för mycket? Du tittar dig omkring, ser alla som vinkar av någon och tänker att de här idioterna vet ingenting och avsked. Tåget börjar långsamt vältra sig bortåt. Ni fångar varandras blick en sista gång, blinkar mot varandra och sen står du med slokande axlar och tittar efter tåget tills det rundat kröken och försvunnit ur sikte. I tankarna finns bara de kommande 36 dagarna som kommer gå innan du får tala ditt hemspråk igen.

 

 
Missy Higgins - Ten days
 

Oh, darling, happy days are here again

Nu är jag hemkommen från Lissabon! Blablabla. 
 
Evert Tabue - Fritiof i Arkadien
 
Fritiof i Arkadien är en låt som min mamma sjöng för mig när jag var liten, och nu när jag satt och väntade på flyget satt jag och skrev ner hela texten så jag kan sjunga den själv, som partytrick eller för mitt barnvaktsbarn!
Alltså. Den är så rolig.
 
Jag gjorde utav fikonlöv en bricka
och lade up min mat, drog upp mitt vin
Jag satte mig i gräset för att dricka
DÅ FICK JAG PLÖTSLIGT SE EN NAKEN FLICKA
som kom emot mig med en glättig min
 
När jag åker till Arkadien ska jag genast klä av mig naken, gå upp i bergen och smyga mig på alla pilgrimer "från det fjärran Göteborg" med en glättig min.
 
Nu ska jag baka muffins