Tre feministiska böcker

Jag är feminist och bokmal. ÄLSKA BÖCKER är vad jag gör. Jag är inte den enda i hela världens om älskar att kura ihop mig i en fotölj en höstkväll och läsa en bra bok. Jag har några boktips som är skrivna ur feministisk synvinkel som jag skulle vilja dela med mig av:

image186 Tusen gånger starkare av Christina Herrström.







Kommentar:

Den här boken är något av det bästa som någonsin skrivits enligt mig. Den handlar om Signe och Saga, eller egentligen om en hel klass, men mest om Signes tankar och om hur Saga beter sig. Saga gör inget som hon borde göra, hon är inte trevlig mot lärare om hon inte vill, och hon är inte rädd för att säga vad hon tycker.

Jag är väldigt nära nu att skriva en dialog på 15 och en halv rader som hon säger på sidan 130 i boken. Men jag vill inte förstöra för er, så håll er tills ni läser boken, men läs den snart, annars vet jag kanske inte vad jag gör... Genom boken så tar Christina Herrström fram små grejer i samhället som man inte märker vanligtvis, men när man tänker efter så stämmer det precis. Om man tar ett exempel från baksidestexten:

"Olle ställde en fråga. Vi flickor räckte fromt upp våra händer och hoppades och fasade för att få svara, hoppades för att vi ville visa vad vi kunde, fasade för att vi visste att vi skulle bli härmade eller avbrutna eller inte ens hinna svara för att någon kille skulle överrösta oss.

Olle gav Ludde frågan.

Då gapade Saga det rätta svaret rakt ut, högt och ljudligt"

Just den där saken märkte jag när jag kom till skolan dagen efter jag läst boken. Att vår lärare betedde sig annorlunda mot killarna än vad hon gjorde mot tjejerna. Det var inte jämlikt. Jag sade inget den dagen, jag bara iakttog. Jag kände mig som Saga själv, eller ville åtminstone känna mig som henne. Den här boken är ett jättemåste att läsa, för den är SÅ (!) bra.

Tips när du läser boken: Boken har nästan inga dialoger, så det kan kännas lite långrandigt ett tag, men för guds skull, SLUTA INTE LÄSA. Man kommer in i boken efter ett tag!



image187Akta er killar, här kommer gud och hon är jävligt förbannad av Linda Skugge.








Kommentar:

Linda var (är?) som ni säkert vet krönikör, och i den här boken har man samlat ett par av hennes krönikor 1998-2001. Det är inte bara för hennes sköna åsikter som jag tycker den här boken är så bra, utan också för att hon tar upp det självklara. Hon skriver krönikor och fortsättningskrönikor och får arga kommentarer och ägnar en hel krönika åt att svara på de där kommentarerna, och ibland så skriver hon om personligare saker hela krönikorna igenom. Det är som en sorts lite mer utåtriktad dagbok. Jag tycker att den är jättebra, och verkligen värd att läsa!



image188Fittstim av Linda Skugge och Belinda Olsson






Kommentar:

Den här boken är nog också något av det bästa som skrivits. Jag läste den här boken en dag i femman, och jag har läst den många andra gånger också. Om man söker Fittstim på Google så får man upp många träffar. I en står det så här:

"Fittstim är en svensk antologi med feministiska texter som utkom år 1999. Enligt förordet skrevs boken "För att vi vill visa att det finns tjejer som har högre mål än att bli framröstade till Fröken Sverige. Vi vill visa att vi finns och att vi bryr oss. Vi är coola, snygga, tuffa, smarta, roliga och framför allt så är vi feminister."

Boken uppmärksammades kanske främst med anledning av Karolina Ramqvists bidrag, där hon publicerade ett privat brev hon fått av Ulf Lundell. Brevet var hållet i en irriterad ton och skrevs efter att Ramqvist i en recension i Dagens Nyheter påstått att Lundells notbok Best of var en "livsstilskatalog att masturbera över"."


Lite svårt att förstå, tycker jag, men om jag ska försöka förklara så är Fittstim en bok full med texter skrivna av olika kvinnor, bl.a Belinda Olsson, Linna Johansson med flera. Alla de här kvinnorna har skrivit om en sak var, vissa av texterna är jättelånga, andra är bara ett par sidor. Men de har också blandat med information från RSFL och andra ställen. Jag är verkligen glad att den här boken existerar, för annars vet jag inte hur jag hade varit idag. En helt annan person. Läs den!

Tips när du har läst någon eller alla böckerna: Ha någon att diskutera med eller en dagbok att skriva i, för i alla fall jag fick en massa känslor när efter jag läst alla.

Ha en bra läsning, alla!


Kommentarer
Postat av: Johanna

Gah..vad jag gillar boken du recenserade, Tusen gånger starkare! Jag läste den för ganska längesen och jag älskade den från första sidan till sista!! :) Jag kan se allt framför mig och kanske till och med känna igen mig.. ;P Bra blogg förresten! :) Åh glöm inte att kollain min :D

2007-11-08 @ 18:01:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback